Psykisk hälsa hos äldre – en allt viktigare fråga för oss alla

Trots att många äldre rapporterar att de har ett gott psykiskt välbefinnande, finns det tecken på att psykisk ohälsa bland äldre är vanligt – och att det ofta går oupptäckt.

Den 10 oktober uppmärksammar vi World Mental Health Day – ett initiativ som syftar till att uppmärksamma psykisk (o)hälsa i världen. I takt med att andelen äldre i Sveriges befolkning ökar, blir frågor om äldres psykiska hälsa alltmer aktuella. Trots att många äldre rapporterar att de har ett gott psykiskt välbefinnande, finns det tecken på att psykisk ohälsa bland äldre är vanligt – och att det ofta går oupptäckt. Socialstyrelsens kartläggning visar att förskrivningen av antidepressiva och lugnande läkemedel är överrepresenterade i de äldsta åldersgrupperna i Sverige, och många äldre får inte den hjälp de behöver i tid.

Vad påverkar äldres psykiska hälsa?

Det finns många faktorer som kan påverka den psykiska hälsan hos äldre. Livsomställningar som pensionsavgång och förlusten av nära och kära kan ha en stor påverkan på välbefinnande. Samtidigt kan fysiska hälsoproblem bli mer påtagliga med åldern, vilket i sin tur kan påverka den mentala hälsan. Social isolering och ensamhet är andra viktiga faktorer som har en stark koppling till psykisk ohälsa.

Förutom dessa individuella omständigheter spelar även omgivande samhällsfaktorer en roll. Äldre med låg utbildningsnivå eller svag ekonomisk ställning löper större risk att drabbas av psykisk ohälsa, liksom de som bor i särskilda boenden.

Vården och omsorgens viktiga roll

Enligt Folkhälsomyndigheten (FHM) har primärvården och äldreomsorgen en central roll i att upptäcka och behandla psykisk ohälsa hos äldre. Det är viktigt att personal inom vård och omsorg har rätt kunskap för att kunna identifiera tidiga tecken och erbjuda insatser i rätt tid. Många äldre söker inte själva hjälp, vilket gör det ännu viktigare att vårdgivare och omsorgspersonal är uppmärksamma på symtom och riskfaktorer.

Förebyggande insatser för bättre psykisk hälsa

Det finns mycket vi kan göra för att främja psykiskt välbefinnande och förebygga psykisk ohälsa hos äldre. Social gemenskap, fysisk aktivitet, goda matvanor och meningsfulla aktiviteter i vardagen är en rad faktorer som FHM menar bidrar till ett hälsosamt åldrande.

Vi står inför en tid där en fjärdedel av Sveriges befolkning snart kommer att vara över 65 år. Samtidigt som denna utveckling medför utmaningar, erbjuder den också möjligheter. En stor del i åldersgruppen har bättre livskvalitet än någonsin förut. Men skillnaderna är stora. Genom att öka kunskapen om psykisk ohälsa bland äldre, både bland vårdpersonal och i allmänheten, kan vi bryta stigmat och säkerställa att äldre får den hjälp och det stöd de behöver. Äldre ska inte behöva lida i det tysta!

Känns frågan ointressant eller lågprioriterad för dig? Då kan du fundera på hur du själv skulle vilja ha det lite längre fram – vi ska nämligen alla den vägen vandra.

/Teamet